Overstromingen in Zennevallei voorkomen dankzij Belini

We herinneren ons allemaal waarschijnlijk het nieuws van afgelopen zomer nog. Toen op vele plaatsen in het land verschillende gemeenschappen getroffen werden met zware overstromingen. Maar in het stroomgebied van de Zenne werd het ergste vermeden dankzij uitgevoerde maatregelingen binnen het Life Belini project. Terwijl het dorp Tubeke bij overstromingen in november 2010 één van de zwaarst getroffenen was, werd het nu hiervan gespaard. Naar aanleiding van dit vermeden noodlot verscheen er een artikel in het Waalse magazine “Imagine”.

De Zenne weer meer zichtbaar in Brussel

Stroomopwaarts van het zuiveringsstation ten noorden van Brussel is een gedeelte van de Zenne weer opengelegd. Sinds september 2020 werd hier gewerkt om de overwelving te openen en de natuurlijke oevers aan te leggen. 

Tijdelijke overstromingsgebieden Brancart en Cafénière klaar, 2 nieuwe in opstart

Het stroomgebied van de Zenne is kwetsbaar voor overstromingen. Daarom maakt overstromingsbeheer integraal deel uit van de doelstellingen van het LIFE Belini-project. Dit gebeurt onder andere door tijdelijke overstromingsgebieden (TOG’s) aan te leggen in het stroomopwaartse gedeelte van het bekken in Wallonië. Die maken het mogelijk om bij hevige regenval tijdelijk water op te slaan om de overstromingen stroomafwaarts te beperken en het water daarna geleidelijk aan verder te laten afvoeren.

Intergewestelijk overleg basis voor een vlotte samenwerking

Het waterbeleid is een gewestelijke bevoegdheid. Dat heeft het voordeel dat het beleid meer lokaal gedifferentieerd kan worden. Het zorgt er echter ook voor dat het waterbeleid een complexe materie is. Waterlopen kennen immers geen administratieve grenzen. Om alles in goede banen te leiden en samenwerking en afstemming tussen de gewesten te garanderen, is regelmatig overleg tussen de betrokken overheidsinstanties (de Vlaamse Milieumaatschappij, Leefmilieu Brussel en Service Public de Wallonie) dan ook geen overbodige luxe. 

Afstromend hemelwater van de Brusselse ring binnenkort gezuiverd

Onderzoek van de Vlaamse Milieumaatschappij toonde aan dat het water van drukke snelwegen een grote impact kan hebben op de waterkwaliteit van de ontvangende waterlopen. Om deze impact te verminderen maken we momenteel een ontwerp  om afstromend wegwater van de ring rond Brussel en van de Groenendaallaan te zuiveren, vooraleer het in de Koningsvijvers terechtkomt. De uitvoering is voorzien voor 2023.

Hoera! De natuur is jarig!

De natuur is jarig, en dat vieren wij graag mee met de collega’s van LIFE BNIP. Ter ere van de Natura 2000 dag op 21 mei zetten zij enkele natuurgebieden in de kijker. Daarnaast is het ook nog eens Wereld Biodiversiteit dag op 22 mei. Dubbel feest dus!

Kom uit je kot en geniet er van onze topnatuur van 12 tot 24 mei.
Er is ook een leuke verjaardagswedstrijd: plaats een Instagramfoto met #denatuurisjarig en maak kans op leuke natuurprijzen zoals dierenknuffels, bijenhotels en vogelnestkastjes.
Alle info over de activiteiten, wandelingen en de wedstrijd 👉 www.denatuurisjarig.be

Op ontdekking in het natuurpark Alsembergse Beemd

Eén van de mooie activiteiten tijdens (en na) de Fiere Rivieren-campagne is de wandelzoektocht in de Alsembergse Beemd. In dat mooie natuurpark kunnen mensen een wandeling van ongeveer 1,5 km uitvoeren. Dankzij een toffe woordzoeker ontdekken ze waarom dit gebied zo bijzonder is geworden voor natuur en mens. We gingen zelf ook op stap!

Fiere Rivieren laatste activiteitenweekend

Door de huidige Corona-maatregelen moeten we helaas enkele activiteiten annuleren of uitstellen. Maar er zijn er natuurlijk nog andere te ontdekken tijdens onze campagne!

Er zijn bijvoorbeeld twee fijne audiowandelingen in Leuven en in Diest georganiseerd, waarbij mensen deze twee prachtige steden kunnen ontdekken terwijl ze bijleren over vele wateraspecten. In Alsemberg loopt nog steeds een leuke wandelzoektocht en voor de fietsers is er de boeiende Belini Cycling Challenge of nog twee andere fietstochten in het westen en het noorden van Brussel.

Er zijn dus nog verschillende activiteiten zijn beschikbaar!

Beweeg met de Demer!

Eén van de mooie activiteiten in onze Fiere Rivieren-campagne in ongetwijfeld de audiowandeling in Diest. In het prachtige stadje Diest, kunnen mensen een waterrijke audiowandeling van ongeveer 8,5 km uitvoeren, waarbij ze aan zes bijzondere haltes mogen stoppen en daar interessante verhalen luisteren. We gingen dan ook graag zelf even op stap.

Fotowedstrijd: post je foto met #fiererivieren

Naar aanleiding van Wereldwaterdag op 22 maart starten we onze Fiere Rivieren campagne met tal van activiteiten over heel het land. De campagne wil bijdragen aan een beter waterbewustzijn!vlaggen fiere rivieren brussel

We organiseren ook een boeiende fotowedstrijd om het enthousiasme van mensen aan te wakkeren. Maak op een van onze activiteiten een leuke foto van de stap voorwaarts die we samen met jou willen zetten naar een beter waterkwaliteit en post hem op https://www.facebook.com/fiererivieren of https://www.instagram.com/firifi_bel/. Je maakt dan kans op 1 van de 30 goodiebags die we gaan verdelen!

Bekijk hier het wedstrijdreglement.