Vandaag stroomt de Molenbeek in Brussel voor het grootste deel van haar traject in open lucht, loopt dan via de afvalwatercollector stroomafwaarts van het Koning Boudewijnpark om uit te komen bij het zuiveringsstation in het noorden van de regio. Leefmilieu Brussel startte nu een studie op naar de herverbinding van de Molenbeek met de Zenne.

Leefmilieu Brussel wil graag de hydrologische continuïteit van het bekken van de Molenbeek herstellen. Dit door het water van de beek zijn rol als zijrivier van de Zenne te laten hernemen en de collector te ontlasten van dit heldere water. Het doel van het onderzoek is om enerzijds de technische haalbaarheid van een dergelijke herverbinding vast te stellen,enerzijds door de verschillende mogelijkheden te bestuderen en de beperkingen te beoordelen, anderzijds om de kosten van de uitvoering ervan te beoordelen.

Traject van de Molenbeek in de collector

Eenmaal gemengd met het afvalwater volgt de Molenbeek een traject van 2,8 km naar het kanaal, waar zij in de afvoer van de linkeroever loopt en uiteindelijk de noordelijke RWZI bereikt. Het is langs dit traject dat de studie zal onderzoeken of het technisch en financieel haalbaar is om het heldere water van de beek te scheiden in een doorstroomopening die in de collector wordt geïnstalleerd.

Technische oplossing

In samenwerking met Vivaqua, de beheerder van de collector, werden een aantal technische oplossingen overwogen voor het maken van een doorstroomopening in het riool:

De oplossing met de meest positieve feedback was de installatie van een rechthoekige doorstroomopening op de linkeroever van de collector. Hierdoor zou het water van zowel de beek als de riolen op de linkeroever van de collector worden opgevangen.

Uit de budgettaire evaluatie van de uitvoering van een dergelijke oplossing bleek dat een investering van +- 5 miljoen euro nodig zou zijn om de herverbindingswerken uit te voeren.

Volgende stappen

Nu de technische oplossing is gevalideerd door Leefmilieu Brussel en Vivaqua, is de volgende stap de opmaak van de budgetplanning voor de werkzaamheden. Voorafgaand hieraan moet een gedetailleerde projectstudie worden uitgevoerd, die moet resulteren in een lastenboek voor de uitvoering.