Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts en Vlaams minister van Natuur Koen Van den Heuvel hebben op 25 april in een kano een nieuwe Demerbocht ingevaren tussen Diest en Scherpenheuvel-Zichem. Het is de eerste van tientallen afgesneden meanders die opnieuw worden aangesloten om overstromingsgevaar en verdroging tegen te gaan.

De hele omgeving van de Demer wordt meteen ook heel wat aangenamer voor mens en dier. De Demer werd enkele decennia geleden rechter getrokken door meanders af te sluiten, waardoor de
rivier minder ruimte kreeg om te stromen en het overstromingsgevaar toenam. Binnen het Sigmaproject Demervallei worden tientallen afgesneden bochten tussen Diest en Werchter opnieuw aangesloten op de rivier. Deze eerste heraansluiting gebeurt binnen het Life-Belini project.

Door het heraansluiten van oude meanders ontstaat er extra stroomruimte en kunnen hoge waterpeilen op de Demer beter opgevangen worden. Meteen ontstaat ook een afwisselender landschap. De omliggende oevers van de eerste meander in Vinkenberg worden over een afstand van 500 meter ingericht op een natuurlijke manier.