Op zondag 22 mei, wereldbiodiversiteitsdag, organiseerde Contrat de rivière Senne een bioblitz langs het oude kanaal Charleroi-Brussel, een groen-blauwe corridor in het stroomgebied van de Zenne. Een bioblitz is doorgaans een activiteit waarin op zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk soorten of waarnemingen van soorten worden verzameld door iedereen die wil meedoen. Onder een stralende zon werden 708 waarnemingen gedaan, goed voor zo’n  318 geïdentificeerde soorten.

Het vooropgestelde streefdoel van 300 werd dus ruimschoots overschreden. De gedetailleerde resultaten en de verschillende waargenomen soorten kan je hieronder zien of op de observatiepagina.

soortenkaart bioblitz

Naast de soortentelling genoten heel wat mensen ook van begeleide wandelingen met natuurgidsen en een hapje en een drankje. Deze 17 km lange oase van rust en natuur is een populaire plek voor wandelaars, fietsers en vissers. Het natuurreservaat van Ronquières, geklasseerd als regionaal natuurreservaat, en de tunnel van Godarville, een opmerkelijke site voor het behoud van vleermuispopulaties, dragen bij aan de uitzonderlijke natuurwaarde. Dit gebied ligt in het Life Belini projectgebied, aangezien het gelegen is in het stroomopwaartse deel van het stroomgebied van de Zenne. Hier zijn veel invasieve soorten aanwezig in het water en op de oevers. De vroege opsporing en beheer van deze soorten maken ook deel uit van het Life RIPARIAS-project.

 

Dit grootse evenement werd georganiseerd dankzij de teams van LIFE Belini, LIFE RIPARIAS, de regionale Natagora Haute-Senne, de PCDN van Seneffe, de CR Senne en de SPW.